Ting å gjøre i Horten

Fra Munch til vikingarv og alt der imellom: Den sjarmerende havnebyen Horten byr på morsomme opplevelser for store og små.

Horten

Omtrent midt mellom Holmestrand i nord og Tønsberg i sør, og med Oslofjorden som nærmeste nabo, finner du kystidyllen Horten. Med sin rike maritime historie, og spor av både vikinger og kunstnere, finnes det mye spennende å utforske når du tar turen hit. 

Og med det som omtales som Norges hyggeligste festival, fyrverkerikonsert og festivaler for både kammermusikk og punk – samt både foto- og matfestival – er det ikke rart at Horten også blir kalt festivalbyen og Vestfolds kulturhovedstad. 

Hotel Horten ligger helt nede ved kaia i sentrum, og byr på flotte rom, egen restaurant, bar og flere møterom. Hotellet har også egen lounge med utsikt over Oslofjorden. 

Her er tips til ting å gjøre når du sjekker inn i Horten:

Aktiviteter

Oppdag kysten til fots

Er det én ting som absolutt bør stå på to do-lista i Horten, er det å ta fatt på den vakre kyststien. Den strekker seg rundt 17 kilometer fra Falkensten ved Løvøya i nord til Åsgårdstrand i sør, og omfatter samtidig de historiske turstiene ute på Karljohansvern. Underveis finnes mange fine høydepunkt, og kyststien er den perfekte måten å oppdage Hortens mange severdigheter på. Fra Hotel Horten er det kun fem minutters gange til utgangspunktet ved Horten Havn, som ligger omtrent midt på strekket.

Tips! Horten byr også på fine sykkelstier – se blant annet Visit Vestfold for ruter og mer info. 

Gårdsmoro for hele familien

Hos Buggegården familiepark står opplevelsene i kø: Her kan du både hilse på traktoren Gråtass og fjøsnissen, spille hønebingo, hoppe i høyet, gå på stylter eller bryne deg på hinderløypa. Du kan også kose med de mange dyrene som bor her, alt fra alpakkaer og kaniner til høner, griser og sauer. Det arrangeres også utendørsteater, kino og traktorturer, og på området finner du både griller til fri bruk og kiosk med en rekke godsaker. Med andre ord en morsom bondegårdsopplevelse for både store og små.

For fiskeentusiastene

Horten byr også på gode muligheter for å få fisk på kroken. Knappe ti minutter med bil fra Horten sentrum ligger vakre Borrevannet, kjent som et av Norges beste gjeddevann. Rekorden er faktisk på hele 18 kg (!), og det er også gode sjanser for å få abbor. Er det makrell du ønsker å få på kroken finner du gode muligheter ved blant annet Steinbrygga nedenfor Borre kirke og ved Veggfjellet utenfor Løvøya.

Tips! Borrevannet byr også på fine turmuligheter rundt vannet, badeplasser og ypperlige forhold for kanopadling og turer i robåt. Innsjøen er et naturreservat takket være sitt mangfoldige plante- og dyreliv både i og rundt vannet. 

Horten for badenymfer

Husk å pakke badetøy – Horten har nemlig mange flotte strender, flere av dem i gangavstand fra hotellet. En av de mest populære er sandstranden Rørestrand, omtrent to kilometer fra Hotel Horten, som i tillegg til fine bademuligheter byr på stor gresslette med volleyballbane, strandbar og grillplasser. Det finnes parkeringsplass rett ved, ellers går kyststien i Horten forbi. Flere fine badeplasser er blant annet Borrestranda, Vollane, Møringa, Varnestangen, Jesusbukta og Reverompa. Kart med oversikt over badeplassene kan du se her. Om du ikke er glad i saltvann, byr også Borrevannet på fine bademuligheter. 

Sightseeing til sjøs

Kajakk er en flott måte å oppdage Hortens skjærgård på, og det finnes flere flotte ruter å velge mellom. En fin tur som er gradert som enkel, og rundt 6-8 kilometer lang, heter Indre Havn, Horten Historisk Tursti 10. Underveis padler du blant annet gjennom Kanalen og forbi Keisemarkens badehus og badeplassen Reverompa. Kajakk kan du leie hos Borre Kajakkutleie. Er du derimot nybegynner og ønsker å bli helt trygg i kajakken først, kan du melde deg på kajakkurs hos RS Noatun. Også Kajakkgruppa til DNT Horten arrangerer ulike turer og kurs, samt leier ut kajakker og utstyr.

Lær å brygge håndverksøl

På Buggegården Bryggeri, som er en del av Buggegården Familiepark, kan du både smake på lokalt øl og lære å brygge ditt eget. Her lages lokale favoritter som Gråtass IPA og Bondens Blonde Ale, brygget med malt av korn fra gårdens eget jorde. På kurset får du lære hemmeligheten bak godt øl og hvordan du selv kan starte med hjemmebrygging. Om det frister å ta med lokale dråper fra bonden hjem, har også Buggegården Bryggeri eget ølutsalg som holder åpent hver dag. I bryggeriet lages også gårdens egen kombucha og iste. 

Kulturarrangementer og festivaler

Vervenfestivalen 

Hvem vil vel ikke dra på en festival med slagordet «Norges hyggeligste festival»? Vervenfestivalen, som har fått navnet sitt fra Horten Verft, ble arrangert for første gang i 2013, og har siden vært en av byens mest populære musikkarrangementer. Tidligere har artister som Veronica Maggio og Postgirobygget opptrådt under festivalen.

Horten Kammermusikkfest

Glad i kammermusikk? Da bør du ta turen hit i juni under den årlige festivalen Horten Kammermusikkfest. Festivalen samler musikere i verdenstoppen fra både innland og utland, og har som mål å bygge interesse for og glede både små og store med klassisk musikk. Festivalen arrangeres på Gamlehorten Gjestegård, som ligger ute på Karljohansvern. 

Fyrverkerikonserten

Gjør deg klar for en flott musikkopplevelse som avslutter med et fargerikt smell. Vestfolds lengstlevende utendørskonsert ble arrangert for 30. gang i 2023. Fyrverkerikonserten arrangeres på Vollen på Karljohansvern, i samarbeid mellom Marinemusikken og Horten kommune – og konserten avsluttes selvfølgelig med et fantastisk fyrverkeri.

Kanalrock 

Kanalrock er ikke bare omtalt som Norges kuleste punk- og metalfestival, men det er også Hortens lengstlevende festival. Hit kommer både nasjonale og internasjonale band for å skape stemning for både store og små. Rockefesten arrangeres på Bueskytterbanen, omtrent ti minutters gange fra hotellet, og går over to dager. På lørdag formiddag arrangeres også «Knøttepønk» for de minste, samt fotballturnering. 

Horten mat- og ølfestival

Smake, lukte, oppleve, se og le – deler av Horten mat- og ølfestivals undertittel kan gjøre enhver matentusiast nysgjerrig. Den smakfulle festivalen, som de siste årene har hatt 15-20 000 besøkende, arrangeres inne i kulturkvartalet og Artilleriverkstedet på Karljohansvern. Her blir det mye moro for hele familien, med blant annet mat- og drikkestands, livemusikk, matkurs, foredrag og ulike aktiviteter for både store og små.

Museer, attraksjoner og severdigheter

Finn din indre viking

Visste du at Horten og Vestfold har en rik vikingtidsarv? Det kan du lære mer om på Midgard vikingsenter, som åpnet i år 2000. Senteret huser en rekke utstillinger, samt en lekeplass der både store og små kan utfordre hverandre i typiske aktiviteter fra vikingtiden, som bueskyting, øksekast og kubbespill. Det ligger ved Borrehaugene, som er et av Norges viktigste kulturminner og Nord-Europas største samling av monumentale gravhauger. I følge Snorre Sturlason ligger konger begravet her på gravfeltet, som var aktivt mellom år 600 og 900 e.kr. Det er mulig å bli med på guidet tur i parken, for å høre mer om dens historie og hemmeligheter, eller du kan bli med på Midgard vikingfestival som går av stabelen i juli annethvert år.

Kunstnerbyen Åsgårdstrand 

Omtrent ti minutters kjøring fra Horten sentrum, eller 1 time og 45 min til fots langs kyststien, finner du idylliske Åsgårdstrand. Den lille kystbyen er godt kjent for sine koselige, hvitmalte smug fylt med små gallerier, bruktbutikker og koselige kafeer, og er svært populær blant både turister og båtfolk om sommeren. Hit har også en rekke kunstnere tatt turen, med Edvard Munch i spissen, noe som har gitt Åsgårdstrand navnet «kunstnerbyen». Og du! Husk å smake på den lokale spesialiteten krabbelurer – en slags rund smultbakst – som du blant annet finner hos Frantzens Konditori og Munchs Kafé.  

Bli med hjem til Munch

I Åsgårdstrand kan du besøke kunstnerhjemmet til Norges kanskje mest kjente kunstner. Munchs hus, som opprinnelig var en gammel fiskerhytte fra slutten av 1700-tallet, ble kjøpt av Edvard Munch selv i 1898, og siden tilbrakte han nesten hver sommer her i mer enn 20 år. Åsgårdstrand har dessuten betydd mye for hans kunstnervirke, og blant annet maleriet «Pikene på broen» har blitt til her. I dag er Munchs hus et museum, og fremstår akkurat slik det var da Munch bodde der. Museet arrangerer også guidet vandring i Munchs fotspor i Åsgårdstrand mellom juni og august.

Karljohansvern

Det nedlagte skipsverftet, og byens tidligere marinebase, er i dag en levende kulturarena til glede for både store og små. Karljohansvern kalles ofte for «Kulturverftet» grunnet de mange museene og kulturelle begivenhetene som arrangeres her ute. Du finner også en del av kyststien her, og en fin rundtur går blant annet fra Preus museum og sørover langs kanalen til småbåthavna Fyllinga, eller du kan ta fatt på Festningsløypa for å lære mer om Forsvarets spor på øya. Karljohansvern byr også på en rekke flotte bademuligheter, blant annet en av Hortens mest populære badeplasser Vollane.

Fotografiets historie

Enten du er profesjonell fotograf eller driver med foto på hobbybasis, er det mye spennende å utforske på Preus museum. På det nasjonale museet for fotografi kan du blant annet se utstillingen «En fotohistorie» som viser fotografiets utvikling fra camera obscura og frem til dagens mobilkameraer. Museet, som ligger i det tidligere lageret for Den norske marinen ute på Karljohansvern, er også fylt med fotografier, teknisk utstyr og fotolitteratur fra opp gjennom historien. 

Marinemuseet

På Karljohansvern finner du også et av verdens eldste Marinemuseer. Det har holdt til her siden 1864, og har som oppgave å dokumentere, bevare og formidle norsk marinehistorie. Utstillingen er på over 2000 kvadratmeter og dekker blant annet storhetstiden til den dansk-norske marine og sjøhelten Tordenskiold, oppbyggingen av vår egen marine og utviklingen før, under og etter de to verdenskrigene. Se over 150 fartøysmodeller, bli med inn i en ubåt og en MTB og avslutt besøket med en kaffe på museets nye kafeteria som åpnet i mai 2022.

Lokalhistorisk senter

Lyst på en svipptur tilbake til 1940-1950-tallet? Da bør du ta turen til Bymuseet på Lokalhistorisk senter på Karljohansvern. Her finner du blant annet en 1950-tallsleilighet, det gamle skoletannlegekontoret, en gammel smie, lensmannskontor og skolestue – som alle vekker minner for dem som levde på denne tiden og er spennende for dem som vil lære mer om foreldres og besteforeldres barndom. På senteret finner du også en egen kafé og en skipssimulator der du selv kan ta kontroll over patruljebåten og manøvrere deg rundt på sjøen.

Mat og drikke

Restaurant Baltzer

Hos Restaurant Baltzer kan du nyte et godt måltid i historiske omgivelser – her har det nemlig blitt servert gjester i over 200 år. Restauranten er oppkalt etter Baltzer Rustad som drev gjestgiveri her på starten av 1800-tallet. Samme mann drev også fergetrafikk mellom Horten og Moss på den tiden, og Horten er fortsatt et viktig knutepunkt for den som vil reise mellom vest- og østsiden av Oslofjorden. På menyen finner du blant annet pannestekt kamskjell, andeconfit og fiskesuppe. Restaurant Baltzer ligger i første etasje hos Hotel Horten, med flott beliggenhet ved Horten gjestehavn. 

Restaurant Njord

Tar du fatt på kyststien fra Horten mot Borre og Åsgårdstrand dukker et flott alternativ for lunsj opp på veien. Ved RS Noatun på Langgrunn serverer nemlig Restaurant Njord daglig lunsjbuffet basert på lokale råvarer. I kafeen kan du også velge mellom burgere, pizza, danske smørbrød og salater, i tillegg til et stort utvalg av drikke. Fire ganger i året kan du også booke en kulinarisk helaften her i restauranten, med en meny som speiler de fire årstidene matchet med tilhørende drikke. Disse middagene er veldig populære, så her gjelder det å booke plass på forhånd.

Fishland 

Sol, sjømat og havutsikt – hos Fishland ligger alt til rette for en utmerket matopplevelse. På menyen finner du noe for enhver, med alt fra slageren «reker i trengsel» til grillet piggvar, fiskesuppe, steambuns og rosastekt andebryst, for å nevne noe. Restauranten ligger kun fem minutters gange fra Horten Hotel, og med flott beliggenhet i havna er det ikke rart at restauranten blir kalt «en perle i Oslofjorden». 

Himalaya Tandori

Lyst på en svipptur til India mens du er i Horten? Ta turen til Himalaya Tandori, som ligger ved havna kun to minutters spasertur fra hotellet. Rettene på menyen er basert på det nordvestlige indiske kjøkken, og du finner også klassikere som «butter chicken», «lam tikka» og «samosa». Og til dessert frister det kanskje med indisk riskrem? 

Traktern Kaffebar 

Om du blir kaffetørst kan du ta turen til Traktern Kaffebar, som sies å både være en av Hortens eldste kaffebarer og serverer byens beste kaffe. I tillegg til et stort utvalg av både varm og kald drikke serveres også lunsjretter som et utvalg forskjellige toast, rundstykker, salat og croissants. Traktern Kaffebar ligger i Storgata, omtrent fem minutters gange fra Hotel Horten. 

Horten Mikrobryggeri

Om det heller er øltørsten som melder seg, er Horten Mikrobryggeri stedet å dra. Det lille bryggeriet med beliggenhet midt i Storgata åpnet dørene i 2015, og har alltid opptil åtte ulike egenbrygget øltyper på tapp i restauranten. I tillegg til kvalitetsøl fra både egen produksjon og andre håndverksbryggerier, serveres burgere og snacks som mozzarellasticks og løkringer om du blir sulten. Bryggeriet har også egen vinkjeller, og arrangerer både ølsmakinger og kurs om ølbrygging.

Gruppeaktiviteter

Tufte Gård

Om dere er en stor gjeng, eller skal arrangere bryllup, selskap, kickoff eller teambuilding, er Tufte Gård et godt alternativ. Her kan dere feire på en låve, i en lavvo eller på stabburet. Her kan dere bryne dere på morsomme aktiviteter som øksekast og sagekonkurranse. Gården har også alle rettigheter og kan levere kortreist mat tilberedt av en lokal kokk, samt lokalt øl fra eget bryggeri. Med andre ord: En skikkelig helaften! Tufte Gård ligger ca. 10 minutters kjøring fra Hotel Horten. 

Inviter til vikingfest

… Eller et skikkelig gilde som vikingene ville kalt det selv. Hos Midgard Vikingsenter kan dere nemlig reise tilbake i tid og bli med på et storstilt gilde i den rekonstruerte Gildehallen. Vikingenes haller var en slags festsal for eliten, som mektige høvdinger og konger, og på Borre er det blitt funnet spor av minst tre slike haller som Gildehallen er basert på. En viking vil ta dere imot og fortelle om bygningen og historien bak, før det blir servert historisk mat med utgangspunkt i det vikingene selv spiste. Og selvfølgelig har gildet en egen skald som underholder, og kanskje spilles det opp til dans også. Aktiviteter og program kan skreddersys etter ønske, og hallen har plass til 100 personer. 

Sightseeing til sjøs

Kajakk er en flott måte å oppdage Hortens skjærgård på, og det finnes flere flotte ruter å velge mellom. En fin tur som er gradert som enkel, og rundt 6-8 kilometer lang, heter Indre Havn, Horten Historisk Tursti 10. Underveis padler dere blant annet gjennom Kanalen og forbi Keisemarkens badehus og badeplassen Reverompa. Kajakk kan dere blant annet leie hos Borre Kajakkutleie. Er dere derimot nybegynnere og ønsker å bli trygge i kajakken først, kan dere melde dere på kajakkurs hos RS Noatun. Også Kajakkgruppa til DNT Horten arrangerer ulike turer og kurs, samt leier ut kajakker og utstyr.

Lær å brygge håndverksøl

På Buggegården Bryggeri, som er en del av Buggegården Familiepark, kan dere både smake på lokalt øl og lære å brygge deres eget. Her lages lokale favoritter som Gråtass IPA og Bondens Blonde Ale, brygget med malt av korn fra gårdens eget jorde. På kurset får dere lære hemmeligheten bak godt øl og hvordan dere selv kan starte med hjemmebrygging. Om det frister å ta med lokale dråper fra bonden hjem, har også Buggegården Bryggeri eget ølutsalg som holder åpent hver dag. I bryggeriet lages også gårdens egen kombucha og iste.

RELATERT INNHOLD

Avtalekode

Dette gir deg tilgang til avtalepriser der det er tilgjengelig.

Vennligst tast inn firmanavn.
Vennligst tast inn avtalekode.