Comme Chez Soi
Om du vil slå på stortromma i Brussel, og få en matopplevelse verdt turen i seg selv, er Comme Chez Soi stedet å dra. Restauranten åpnet i 1926, fikk sin første Michelin-stjerne i 1953 og kan i dag smykke seg med to stjerner i den gjeve guiden. På menyen finner du klassiske retter blandet med innovative kreasjoner komponert av kokken Lionel Rigolet, og du kan velge mellom a la carte-meny og 5-7-retters-menyer. Og du – tar du turen kan det godt hende at det befinner seg en kongelig, kjendis eller president på nabobordet.
Le Zinneke
Blåskjell er et must i Belgia! Faktisk er moules-frites belgiernes nasjonalrett på lik linje med vår fårikål. Et godt alternativ for å prøve den tradisjonsrike retten er den autentiske restauranten Le Zinneke, som serverer blåskjell på over 70 ulike måter når de er som best i sesong. Gå for klassikeren tilberedt med hvitvin, sjalottløk og persille eller hva med å prøve enten den med belgisk hveteøl eller curry og fløte? Restauranten ligger i Shaerbeek, omtrent 20 minutter unna Grand Place med kollektivtransport. Flere gode alternativer for deg som har lyst på blåskjell er Chez Leon, ca. tre minutters gange fra Grand Place, og bistroen In’t Spinnekopke, rundt 10 minutters gåtur unna.
Maison Dandoy
Alle søtmonser vil garantert trives i Brussel – her finner du nemlig den velkjente belgiske vaffelen på omtrent hvert et gatehjørne. Hos populære Maison Dandoy, som har flere utsalg i byen, serveres både den fluffy klassikeren og den mer sprø varianten kalt Liège-vaffel. Som topping kan du velge blant annet belgisk sjokolade, ferske bær og krem. Nam! Sjekk også ut blant annet Gaufres and Waffles, spesielt kjent for sine salte toppinger som tartar, laks og and, og The Sister Brussels Café med fokus på økologiske og veganske varianter.
Middag i høyden
Ute etter en luftig og høytsvevende matopplevelse? Da er kanskje konseptet «Dinner in the sky» noe for deg! Booker du bord på denne «restauranten» blir du nemlig heist opptil 50 meter opp i luften, trygt stroppet fast i et sete. På toppen blir det servert en femretters meny laget av toppkokker fra byens beste restauranter – slik at du kan nyte både mat og utsikt til det fulle. Plattformen har plass til 32 personer fordelt på åtte bord, og du må booke bord på forhånd. Om du er sulten på flere luftige matopplevelser kan du også sjekke ut gourmetrestauranten La Villa in the Sky, som ligger oppe i en 120 meter høy bygning med fantastisk utsikt.
En (tog-)reise i gastronomiens verden
Hopp om bord gourmettoget og gjør deg klar for en velsmakende tur! Tram Experience er enkelt forklart en gourmetrestaurant på skinner, der du kan reise rundt i Brussels gater samtidig som du får servert en seks- eller syvretters. Menyene er komponert av kokker fra flere av byens beste restauranter med sjefskokk på Michelinrestauranten Comme chez Soi i spissen, så her er du garantert en god matopplevelse litt utenom det vanlige. Toget har avgang hver dag unntatt mandager.
Ballekes
Det er ikke bare svenskene som er glade i kjøttboller – kjøttkakens lillebror er også et fast innslag i det tradisjonelle belgiske kjøkken. Hos Ballekes serveres kjøttbollen stykkvis etter hvor sulten du er, akkompagnert av forskjellige sauser etter oppskrift fra kokkens bestemor. På menyen finner du også belgiske fries – nok en klassiker og et must å smake om du besøker Brussel. PS. Om du kun har lyst på belgiske fries på farten er blant annet Maison Antoine og Frit Flagey andre gode alternativ.
Delirium Café
Ingen Brusseltur er komplett før du har smakt belgisk øl. Og da er Delirium Café et godt utgangspunkt – her finner du nemlig over 2000 ulike ølsorter. Det er så mange at baren holder Guinnes-rekorden i antall ølsorter, så her vil nok enhver ølhund finne sin favoritt. Velg blant trappistøl, fruktøl eller belgisk hveteøl, eller gå for en mer spenstig variant som sjokoladeøl, kokosøl eller en tilsmakt pepperkake eller banan. Besøker du baren på en torsdag får du livemusikk med på kjøpet. Du finner ølparadiset tre minutters gange fra Grand Place.
Bar Arthur Orlans
Om ikke øl er helt din greie, byr Brussel også på cocktailbarer av beste sort. Hos Bar Arthur Orlans, som ligger i Dansaert-kvarteret, får du servert håndlagde drinker skreddersydd etter ditt ønske. Cocktailbaren ligger i en gammel skredderbutikk, og gir deg et nostalgisk tilbakeblikk til barokkens tidsalder med mønstrete tapet, skinnsofaer og gammeldags nips. PS. For å komme inn må du ringe på dørklokken.
MOK Specialty Coffee Roastery & Bar
Om du blir fysen på en kopp kaffe kan du vende snuta mot kaffebaren MOK, som sies å ha blant byens beste kaffe. Faktisk har grunnleggeren blitt belgisk baristamester to ganger, og kafeen har blitt kåret til nest beste brenneri i Europa og Midtøsten i kategorien spesialkaffe. På menyen finner du både kafeens egen håndbryggede kaffe, filterkaffe og espresso, alle brent med kvalitetsbønner som kommer fra bønder som sikrer bærekraftig og økologisk produksjon. Kafeen serverer også vegetarisk frokost og lunsj, samt nybakte kaker og søtsaker.